Super zabawa

Gry planszowe dla dzieci – blog

Jak wybrać gry planszowe dla dzieci?

Zalety planszówek

Musimy sobie powiedzieć jasno, że niewiele jest sposobów na taką rozrywkę, która bawiłaby skutecznie uczestników w różnych grupach wiekowych. Na integrację pomiędzy poszczególnymi pokoleniami między innymi pozwalają gry planszowe dla dzieci, jak i także dla osób dorosłych (https://www.taniaksiazka.pl/t/gry-planszowe).

Gry planszowe nie są jedynie doskonałym sposobem na rozrywkę ciekawą, ale także cenne narzędzie w samym zakresie dbania o rozwój prawidłowy dziecka. Tytuły, które są dostosowane do dzieci w przedszkolnym wieku pozwalają im rozwijać wszelkie zmysły, dostarczają wiedzy o świecie, jak i także uczą przestrzegania zasad wyznaczonych.

Z kolei gry dla dzieci nieco starszych umożliwiają rozwój umiejętności bardziej zaawansowanych. W nich nie brakuje elementów, które uczą myślenia logicznego, ukazują zasady działania ekonomii oraz do tego rozwijają taktyczny zmysł.

W zasadzie to niezależnie od wieku dziecka oraz także stopnia trudności tytułu, zaletą podstawową gier planszowych jest funkcja integracyjna oraz społeczna. Umiejętności pozostałe mogą doskonalone być także przy pomocy interaktywnych zabawek czy też gier komputerowych. Za to planszówki stwarzają okazję doskonałą do kontaktu bezpośredniego z innymi osobami – rodziną czy też rówieśnikami. Nasze dziecko się uczy kooperacji czy też rywalizacji z osobami, z którymi gramy. Musimy się także zmierzyć z całą gamą emocji. Zaczynając na tych pozytywnych (wielka radość ze zwycięstwa), po negatywne (złość czy też smutek przy przegranej). Rozrywka w gronie rodzinnym jest bezpieczna oraz także komfortowa, która na pewno sprzyja nauce kontrolowania takowych odczuć.

Podział planszowych gier

Gry dzielić możemy głównie z uwagi na ich tematykę. Jeden tytuł można rzadko zakwalifikować tylko do jednej jedynej kategorii. Dana gra najczęściej odpowiednio dobrana wpisuje się w przynajmniej kilka nurtów.

Każda gra jest opatrzona informacją, która dotyczy minimalnego sugerowanego wieku gracza. Tenże wskaźnik traktowany powinien być z naprawdę zdrowym rozsądkiem – z decydowaną grą dla dzieci od ósmego roku życia poradzi sobie także niejedne sześciolatek. Zalecany wiekowy przedział związany jest najczęściej z samym stopniem złożoności konkretnej gry. Rzadko dotyczy on nieodpowiednich treści dla dzieci młodszych.

Gdy dedykowane dzieciom w przedszkolnym wieku zaliczane są najczęściej do edukacyjnej kategorii, jak także kategorii zręcznościowej. Rzadko one przyjmują postać planszy typowej z pionkami – częściej natomiast zawierają duże oraz także atrakcyjne elementy wizualnie, takie jak figurki czy też kartki. Takowa forma sprzyja na pewno rozwojowi manualnych zdolności u dzieci.

Plik wektorowy utworzone przez freepik - pl.freepik.com